A világ legfurcsább szilveszteri szokásai

Mint minden ünnephez, az óév búcsúztatásához és az újév köszöntéséhez is rengeteg hiedelem és hagyomány kötődik. Ám amíg a magyar ember lencsével és malaccal próbál bőséget teremteni az előtte álló évre, a világ különböző tájain ennél sokkal meghökkentőbb szokások is élnek.

szilveszter.JPG 

Maratoni lakoma Észtországban

Az észtek úgy tartják, hogy ha sokat eszel szilveszter napján, nem fogsz éhezni a következő évben. Ezt pedig nem kevesebb, mint 12 étkezéssel igyekeztek bebiztosítani egy nap alatt, mely napjainkra ma már 7 fogásra csökkent.

 

Szőlőevés Spanyolországban

Az észtekkel ellentétben a spanyolok nem gyűrnek le 12 főételt, csak 12 szem szőlőt. A szőlőszemeket az újév beköszöntét jelző 12 harangütéssel egyszerre kell elfogyasztani ahhoz, hogy meghozza a szerencséjüket, azonban aki mohó és eggyel többet fogyaszt, arra balszerencse vár.

 

Törés-zúzás Dániában

A dánok egész évben gyűjtögetik a csorba, vagy használaton kívüli tányérokat azért, hogy az év utolsó napján ünnepélyesen hozzávághassák szomszédjukhoz. Úgy gondolják, minél több edényt csapnak valaki háza falához, annál szerencsésebb lesz az előtte álló év.

 

Ablakból repkedő bútorok Dél-Afrikában

A dán tányérhajigálás viszonylag szolidnak mondható a dél-afrikai szokásokhoz képest, itt ugyanis nem csak porcelánok repkednek a levegőben, hanem akár fotelek, szekrények és asztalok is. A megtisztulás egy módja ez, hiszen úgy gondolják, a megunt, elnyűtt bútorok kidobásával megszabadulnak a régi „rossztól”, így az újévet az új „jóval” kezdhetik.

 

Temetőlátogatás Chilében

A hagyományt állítólag 1995-ben kezdte egy család, akik átmásztak a kerítésen, hogy a családfő sírjánál köszönthessék az új esztendőt. Ezen dátum óta Talca város polgármestere minden év utolsó estéjén megnyitja a temető kapuit, a helyiek pedig örömmel özönlenek a sírok közé, ahol klasszikus zene és díszfények kíséretében, hajnalig tartó bulival búcsúztatják az óévet.

 

Sötétben elcsattanó csókok Bulgáriában

Bulgáriában az új év első perceiben lekapcsolják az összes villanyt, ezzel engednek szabad utat az újévi csókoknak. Ezt követően felvágják a meglepetéseket rejtő újévi tortát, melyben, ha valaki pénzérmét talál, gazdag évre számíthat.

 

Sokszínű alsóneműk Dél-Amerikában

Latin-Amerika országaiban egyáltalán nem mindegy, milyen színű alsóneműben lép az ember az új évbe, hiszen ennek színe határozza megt az elkövetkezendő évet. A hagyomány szerint a piros szerelmet, míg a sárga gazdagságot hoz. Ha év végén békére és harmóniára vágyunk, akkora fehér a jó választás szilveszter estére. Tehát az újévi fehérnemű színét alapvetően aszerint választják meg, hogy mit kívánnak vagy várnak el a következő évtől.

 

Kakas jósol Fehéroroszországban

December 31-én a hajadon fehérorosz lányok felsorakoznak és egy kis halom kukoricát helyeznek maguk elé. Akinek a kukoricájából először csipeget a kakas, az az új évben biztosan férjhez adatik.

 

Üres bőröndök Kolumbiában

Kolumbiában szilveszterkor érdekes szokásnak hódolnak a helyiek. Üres bőröndökkel sétálnak fel-alá az utcákon, abban a reményben, hogy azok majd az új évben új utazásokkal telnek meg.

 

A Corvin Hotelben bár nem készülünk a fentiekhez hasonló extrém ünnepléssel, de mindenképp igyekszünk méltóképp megünnepelni az új évet: szilveszter estéjén élőzenés gálavacsorával várjuk vendégeinket!

Még rendelkezünk szabad helyekkel, ajánlatunkért kattints IDE!

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinhotelgyula.blog.hu/api/trackback/id/tr8716790564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Corvin Hotel Gyula

Friss topikok

süti beállítások módosítása